Noh, numero 1, pysyttele nVidian piirisarjalla olevissa laitteissa. Tilaa seuraavat.
1. Kotelo, miditorni (atx), valmistajana esim. compucase tai enlight. Kannatta tosiaan ottaa miditorni, ettei tule ongelmaa, että ei mahdukkaan emolevy koteloon.
2. Polttava asema Dvd-rw (+/-) yleensä ovatkin nykyään molempia formaatteja tukevia, oikein käypäsiä asemia tekee esim. LG, Plextor ym.
3. Kiintolevy (Hard Drive), Tämä luonnollisesti kannattaa otta tarvittavan tilan mukaan, esim 160Gb on ihan kohtuu hintainen nykyään. SATA levyt on nopeampia kuin vanhemman malliset IDE levyt. Jos päädyt SATA levyyn niin katso että emolevyllä on tuki sille (nykyään lähes kaikissa kyllä on). Valmistajana hyviä Seagate tai Western Digital
4. Emolevy (Motherboard) Tämä valitaan sen mukaan mikä on koneelle tuleva prosessori. Itse olen suosinut AMD prosessoreja, joten voisi valita jonkin socket 939 kantaisen emolevyn, esim Asus on melkoisen hyvä valmistaja. Myös Asrock tekee nykyään oikein hyviä levyjä. Tässä on tärkeää, että katsot piirisarjan valmistajan olevan nVidia. Lisäksi katso mitkä muistit käy, yleisin lienee vielä DDR 400. Jos kone ei tule pelikäyttöön, niin menee myös oikein hyvin semmoinen emolevy, missä on integroitu näytönohjain.
5. Prosessori, esim juuri jokin AMD:n 939 kantainen prossu on oikein hyvä. Sempron on halvempi, Athlon hieman kalliimpi, mutta myös tehokkaampi. Uusimmilla kannoilla olevat on vielä hieman kalliimpia, joten ei varmaankaan kannata vielä niihin sotkeutua. Jos otat Boxed version, niin prosessorin tuuletin tulee silloin mukana, hiljaisemman version saat jos ostat tray prosessorin ja siihen erillisen tuulettimen esim. Nexus tekee hiljaisia tuulettimia, tai sitten Zalman. (muista katsoa tuossa tapauksessa, että on oikealle kannalle).
6. Muistit (Memory

) Vähintään 512Mb, mieluummin 1Gb. Jos emolevyllä on maininta Dual muisteista, niin silloin tarvitsee olla kaksi samanlaista muistia, mutta jos ei, niin sitten menee yhdelläkin palikalla. Nämä pitää ostaa emolevyn mukaan, tässä tapauksessa esim DDR 400. Hyviä valmistajia esim. Kingston ja Buffalo.
7. Näytönohjain, jos emolevylle ei ole integroitu näytönohjainta, niin sitten riippuen emolevyn väylästä (nykyään yleensä PCI-E) valitaan näytönohjain, näissäkin on hyvä suosia nVidian piirisarjaisia, hintahaitari näissä on 40 - 1000€, normaaliin käyttöön käy mikä vaan, pelikäyttöön täytyy varata n. 200-500€. Näistä (ja muusta raudasta) löytyy paljon vertailuja esim.
www.jathardware.com .
8. Näyttö, näppis ja hiiri sitten oman maun mukaan. Näytön suhteen muista kuitenkin katsoa, että näytönohjaimessa on samanlainen liitin, yleisin nykään on ihan normaali vga-liitin (jonkalainen Sinulta löytyy varmasti läppärinkin takaa. Uudempi liitin on DVI, jossa on hieman parempi kuva)
Kasauksessa kannattaa seurata emolevyn manuaalia. Käyttöjärjestelmän saat sivulta
www.ubuntu.com
Sinun tapauksessa voisi olla ihan ok vaihtoehto myös se, että jos käyt komponentit hakemassa paikallisesta kaupasta, jolloin ei sitten tule ainakaan suurempaa vaihtorumbaa. Tietysti saahan niitä netistäkin... Neuvoa löytyy täältä luurin päästä...
--
Addu